HSP EN MEDITATIEVE YOGA of MINDFULNESS YOGA

Wanneer je hoog gevoelig bent is het niet eenvoudig om activiteiten te vinden die hierop afgestemd zijn en je wezenlijk deugd doen zodat je niet steeds geconfronteerd wordt met de beperkingen van HSP, maar je vermogens aan het licht komen. Activiteiten die je bovendien helpen om aspecten in jezelf te ontwikkelen die je meer in evenwicht brengen waardoor je kracht opbouwt. Meditatieve yoga kan hierop een antwoord geven. Belangrijk is de gevoeligheid van de lesgever zelf en zijn/haar aanvoelen van een HSP.

Bijzonder aan mindfulness yoga of meditatieve yoga is dat én je lichaam én je geest hierin betrokken zijn. Door het verbinden van het fysieke en meditatieve aspect van yoga ontstaat er een afstemming en evenwicht tussen lichaam en geest.  Dit brengt een diepe ontspanning, innerlijke rust en bewustzijn teweeg. Onevenwicht in lichaam en geest zorgen voor stoornissen in de fysieke en de geestelijke gezondheid. 

Georg Feuerstein schrijft in zijn voorwoord bij het boek ‘ Mindfulness yoga. De bewuste vereniging van adem, lichaam en geest. ‘ van Frank Jude Boccio het volgende: ‘ Door te laten zien dat bewuste aandacht kan worden toegepast op al de yogaoefeningen, met inbegrip hatha yoga, is Frank Jude erin geslaagd een brug te slaan tussen de ‘hoofdige’ meditatiepraktijk en de ‘lichaamsgedreven’ hatha yoga. Het getuigende bewustzijn en het mededogende hart zijn fundamentele kenmerken van alle integratieve vormen van authentieke yoga. Samen maken ze ons heel.’

De manier waarop je yoga beoefent is belangrijker dan de oefening zelf.

– De oefeningen gebeuren traag zodat men tijd heeft om de aandacht te brengen in alle fasen van de oefening of beweging. Hierdoor ontstaat lichaamsbewustzijn.

– De oefeningen zijn eenvoudig en afgestemd op het ritme, de behoeften en mogelijkheden van jouw lichaam zodat het evenwicht tussen inspanning en ontspanning gerespecteerd wordt en hierdoor ook de grenzen van je lichaam.

– Na de oefening is er een rustpauze waarin het lichaam tijd krijgt om de effecten op te nemen en een nieuw evenwicht te vinden.

– Er wordt veel tijd besteed aan het opbouwen van de innerlijke structuur en draagkracht.

– De fase van diepe ontspanning (savasana) is uitgebreid waardoor lichaam en energie tijd krijgt om de effecten en indrukken te integreren. Deze fase werkt herstellend en helend voor lichaam en geest. Het zenuwstelsel vindt rust.

Het opbouwen van fysieke kracht en draagkracht is nodig om de hooggevoeligheid evenwichtig te kunnen dragen. Wanneer we louter fysieke trainingen of yoga volgen zijn deze meestal te zwaar voor het lichaam, er niet op afgestemd waardoor het weer uit balans geraakt. Belangrijk voor een H S P is om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, aandacht te brengen in het lichaam waardoor de energie in het lichaam blijft i.p.v. de ze te verliezen buiten j ou, met uitputting als gevolg. Lichaamsbewustzijn zorgt dat men zijn grenzen juister aanvoelt en leert respecteren en zo vermijdt om teveel prikkels te krijgen, met alle gevolgen van dien. 

Yoga versterkt o.a. het lichaam en de geest, het immuunsysteem en de gezondheid. De oefeningen en ademhaling zuiveren het lichaam van fysieke (afvalstoffen), emotionele en mentale spanningen. Deze kunnen mede een oorzaak zijn van chronische vermoeidheid.

Het fysieke lichaam versterken is belangrijk voor een H S P persoon. Puur meditatieve of geestelijke activiteiten kunnen als een thuiskomen voelen in deze fijne, gevoelige energie. Deze kunnen wanneer ze niet geschraagd zijn door het fysieke, als effect hebben dat de aarding verloren gaat. Hierdoor wordt de hooggevoeligheid nog meer gestimuleerd en ontstaat overgevoeligheid, een onevenwicht . De kunst voor een H S P is een subtiel evenwicht te beoefenen, zoals een koorddanser, waarin lichaam en geest in wisselwerking en verbonden blijven.

Door de fijn ontwikkelde zintuigen van de hooggevoeligheid  te gebruiken in verbinding met je lichaam, werkt deze gave helend voor onszelf, waardoor je kracht opbouwt. In meditatieve yoga wordt er geoefend met deze kwaliteiten van hooggevoeligheid in verbinding met je lichaam.  Steeds weer opnieuw verbinden van je aandacht met je lichaam. Je leert zo ook je eigen patronen zien en hierdoor ontstaat inzicht in jezelf en je hooggevoeligheid.

Hooggevoeligheid is een vermogen. De capaciteit om  heel sterk te openen en te verbinden met jezelf, anderen en andere bewustzijnslagen. Je zintuigen zijn verfijnt en in staat tot fijn waarnemen. Dit is een grote kracht! De kracht van het bewustzijn, waardoor men mededogen en verantwoordelijkheid kan opnemen voor alles wat bestaat, inclusief jezelf en je eigen gedrag en behoeften in evenwicht en in geweldloosheid naar alles wat leeft. Zorg dragen voor jezelf én voor anderen. Onvoorwaardelijke liefde. Om deze kracht  te verwerven, dienen we de schaduw van dit vermogen te zien en te transformeren, te helen, wat een hele weg is.

Overgevoeligheid, is de schaduwkant van dat vermogen . Overgevoeligheid ontkracht en je komt vast zitten. Je gaat leven vanuit angst i.p.v. uit liefde en vertrouwen. Dit heeft niet meer te maken met zorg dragen voor jezelf maar met het herscheppen van je realiteit vanuit de beperking van angst en een gekwetste eigenwaarde. Hierdoor treden oude reactiepatronen in werking en dit kan een vicieuze cirkel worden. De ‘hooggevoeligheid’ (overgevoeligheid) wordt dan gebruikt als verdedigingssysteem (wat energie vreet en je uitput). Handelen vanuit concurrentie, confrontatie, reactie: reageren op alles en iedereen, je aangevallen voelen, verdedigen en aanvallen… ranking. 

Het is belangrijk om je eigen behoeften, grenzen, eigen ruimte heel goed te verzorgen vanuit liefde voor jezelf. Je volledig afsluiten vanuit angst, je niet meer openen en luisteren naar anderen en steeds met je eigen behoeften bezig zijn blokkeert je energie.  Dat zijn o.a. patronen die men mag genezen en transformeren om bij de kracht van hooggevoeligheid te komen. Yoga kan hierbij helpen. Ranking en linking, zo benoemde Elaine N. Aron op de nationale dag van het gevoel, zijn de twee houdingen van waaruit we in de wereld kunnen staan. Linking of verbinden is een vermogen van elke HSP. Je verbinden met jezelf en een stevige vestiging opbouwen, dat is wat we ontwikkelen in mindful n ess (meditatieve) yoga om je van daaruit mindfull te verbinden met anderen. 

Boeken over dit thema zijn ‘Mindfulness yoga’ door Frank J. Boccio. ‘Hoog  Sensitieve personen’ van Elaine N. Aron en ‘ Yoga en emotie ‘ van Bija Bennet.